Kniepijn zw 599x599

Wat is artrose?

23-04-2024

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose in een of meer van deze gewrichten. De oorzaak is niet precies bekend. Wel weten we dat het vaker voorkomt op latere leeftijd, bij vrouwen, mensen met overgewicht en bij eerdere gewrichtsbeschadigingen, zoals een ongeluk of blessure. Je gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert.

Artrose is geen slijtage

Artrose wordt vaak uitgelegd als slijtage, maar daar klopt niet veel van. Artrose is kwaliteitsverlies van kraakbeen in je gewricht. Kraakbeen verliest juist kwaliteit bij passiviteit. Kraakbeen heeft activiteit nodig om van goede kwaliteit te blijven. Alhoewel artrose een chronische aandoening is, zijn er wel mogelijkheden om de gevolgen van de ziekte redelijk te controleren.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Na uitgebreid onderzoek door de fysiotherapeut maken jullie samen een plan van aanpak dat past bij jouw situatie en doelen. Centraal staan gecontroleerde oefeningen op het programma of je nu wel of niet bent geopereerd. Met dergelijke oefeningen kun je de kwaliteit van het kraakbeen zoveel mogelijk behouden.Alle oefeningen zijn erop gericht om stijfheid in je gewrichten tegen te gaan en je spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen te behouden of te verbeteren. Je bevordert je herstel als je ook thuis oefent en na de therapie blijft bewegen. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast.Vaak krijg je advies over gezond gewicht, bewegen en hoe medicijnen, bijvoorbeeld pijnstillers, kunnen helpen bij je (pijn)klachten.Heb je last van (beginnende) artrose, neem contact met ons op. We richten ons erop jouw kraakbeen zo gezond mogelijk te maken. Heb je een nieuw knie of heup gekregen ook dan ben je bij ons aan het goede adres voor een optimale revalidatie.

Knie artrose 599x599