Sporten als je verkouden bent: doen of niet doen?

09-03-2023

Een droge keel, een volle neus: genoeg reden om vanavond gewoon lekker thuis te blijven in plaats van die geplande Funxtion les. Of grijp je dit excuus om niet te sporten dan net iets te enthousiast aan en had je best even lekker kunnen gaan zweten? Sporten bij verkoudheid: wanneer is dat oké en wanneer niet?

Griep, verkoudheid. Het lijkt allemaal één pot nat, maar dat is het niet. Griep wordt veroorzaakt door één bepaald soort virus (het influenzavirus, voor de nieuwsgierigen) en is een stuk heviger dan ‘gewoon een verkoudheid’.

Kom je bij verkoudheid vaak weg met een loopneus, een vervelend schorre keel en misschien een wat vermoeid gevoel, kan je bij de griep ook rekenen op koorts, spierpijn, rillingen en ook een fysieke vermoeidheid. Je voelt je simpelweg doodziek en wilt niets liever dan de hele dag op de bank liggen met een kruik, warme deken en Netflix.

Sporten bij verkoudheid of thuisblijven?

De vraag was natuurlijk: wanneer is sporten (on)verstandig? Je kan hiervoor makkelijk de nekcheck doen. Dit houdt simpelweg in: zijn je symptomen alleen boven je nek (een verstopte neus, zere keel, gezwollen slijmvliezen)? Dan kan je prima gaan sporten. Maar heb je ook onder je nek last (koorts, spierpijn, rillingen)? Dan heb je een goede reden om lekker thuis te blijven.
Dit neemt niet weg: luister naar je lichaam en doe het dus misschien wel iets rustiger aan als je ‘gewoon’ snotterig bent en toch gaat sporten.

Nog niet overtuigd?

Voor sommige fanatieke sporters is elke rustdag een dag te veel en is eigenlijk zelfs de griep niet genoeg om thuis te blijven. Bedenk je dan wel dat de kans op overbelasting een stuk groter is wanneer je traint terwijl je ziek bent. Daarnaast heeft een training op zo’n moment vrijwel geen effect, behalve dat het je afweersysteem aanpast, waardoor je nog vatbaarder wordt voor andere virussen. Het zou zelfs kunnen leiden tot een longinfectie.

Heb je enkel last van een lichte hoest of een loopneus, ga dan gerust alsnog lekker sporten maar doe het iets rustiger aan. Maar heb je echt de griep te pakken, inclusief koorts, doe jezelf dan een plezier en ziek lekker uit, zodat je daarna zo snel en fit mogelijk weer aan de slag kan! Want dat idee dat je de ziekte er wel lekker uit kan zweten? Dat is meer fabel dan feit.

Bron: Sportzorg.nl