Iedereen heeft er wel eens last van dit irritante verschijnsel; een ‘slapende’ arm, been of hand. Wat gebeurt er dan eigenlijk in je lijf? Is het alleen maar vervelend of kan het ook kwaad? En hoe kan je het voorkomen?
Slapende ledematen (transient paresthesia) ontstaan door een tijdelijk slechte doorbloeding. Dit komt vaker voor in de ledematen omdat de gevoelszenuwen daar relatief lang zijn. Door een afknelling worden signalen van en naar het lichaamsdeel, de elektrochemische pulsen, niet goed doorgegeven via de zenuwen. Zo verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Door de verslechterde bloedvoorziening wordt je arm of been bovendien slap. Het vervelende tintelende gevoel ontstaat doordat sommige zenuwen geen en andere zenuwen juist ineens heel veel signalen gaan doorgeven. Zo word je gedwongen om een andere houding aan te nemen. Je eigen hersenen behoeden je ledematen dus voor permanente schade door een afknelling!In principe kunnen slapende ledematen geen kwaad.
Zorg voor voldoende afwisseling in houding, beweeg regelmatig en zorg dat kleding en schoenen niet te strak zitten. Ook roken en sommige sporten zoals wielrennen en paardrijden kunnen slapende ledematen veroorzaken.
Tintelingen zonder oorzaak?
Wanneer je heel vaak zonder duidelijke oorzaak last hebt van dit verschijnsel is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de fysiotherapeut om een aandoening van bijvoorbeeld het zenuwstelsel uit te sluiten. Vaak zijn tintelende armen en /of vingers een gevolg van spanningen in bv nek-schouderspieren. Daar kan de fysiotherapeut je ontzettend goed bij helpen.