Hoe kan jij je goede voornemens wél volhouden?

02-01-2023

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, een frisse start. Dat is voor velen dé reden om in januari met goede voornemens te beginnen. En dat wordt al heel lang gedaan. Zo’n 4.000 jaar geleden al maakten de Babyloniërs aan het begin van het jaar beloften aan hun goden. 

Tegenwoordig zijn goede voornemens doelstellingen die je vooral voor jezelf stelt. Van meer sporten tot gezonder eten: bijna iedereen heeft wel al eens goede voornemens gemaakt. En bij het maken van die voornemens, zijn we blijkbaar heel zelfverzekerd. Meer dan de helft is er sterk van overtuigd dat ze de goede voornemens zullen volhouden. Helaas houdt dus maar een klein percentage ze ook écht vol.

Maar dit jaar is dus anders. Dit keer ben je vastberaden om bij de 8% te horen die zijn of haar goede voornemens wel kan volhouden. En wij zullen je daarmee helpen! Hoe? Door je de juiste methodes, tools en mindset aan te reiken. Met deze 8 tips vergroot je de kans aanzienlijk om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden1:

  1. Maak je doelen meetbaar, realistisch en behapbaar. 'Vanaf 2023 twee keer per week 30 minuten wandelen' voldoet bijvoorbeeld aan al deze voorwaarden, terwijl ‘meer bewegen’ te vaag is. 
  2. Focus op het maken van gewoontes. Vervang je huidig patroon door een nieuw patroon. Vervang dat uurtje voor de televisie bijvoorbeeld door een halfuurtje wandelen. Om er een gewoonte van te maken, is het belangrijk dat je het altijd op dezelfde dag en/of tijd doet: bijvoorbeeld elke maandagavond sporten of elke avond lezen voor het slapengaan in plaats van televisie te kijken. 
  3. Leg de focus op één gewoonte per keer. Pas wanneer iets een gewoonte is geworden - gemiddeld na 66 dagen - kan je met een nieuwe goede gewoonte beginnen.  
  4. Behandel slechte gewoontes anders dan goede gewoontes. Om te stoppen met slechte gewoontes (denk bijvoorbeeld aan roken) is de meest effectieve manier om het in één keer te doen, van de ene dag op de andere. Beginnen met goede gewoontes bouw je dan weer beter langzaam op. Bijvoorbeeld elke week 5 minuten langer wandelen.
  5. Zoek sociale controle en steun. Vraag eens rond in je vriendenkring of er iemand dezelfde doelstelling heeft. Zo kan je elkaar motiveren, steunen en vaak zelfs samen het goede voornemen uitvoeren. Een studie ontdekte dat vrouwen die hun goede voornemen met andere deelden, 10% meer kans van slagen hadden om hun voornemen vol te houden.
  6. Maak goede voornemens leuk. Neem je favoriete muziek mee tijdens je wandeling of ga eens op verkenning in een nieuwe buurt. Als je jouw goede voornemen ziet als iets om naar uit te kijken, zal je het ook makkelijker volhouden.
  7. Beloon jezelf. Door je goed gedrag te belonen, zal je het langer volhouden. Als je bijvoorbeeld jouw doel hebt bereikt, kan je jezelf eens belonen met een leuk uitje of een etentje bij je favoriete restaurant.
  8. Gebruik apps en andere tools. StickK is een zogenaamd ‘commitment-platform’ met alle tools om jouw goede voornemens te verwezenlijken. Een sportapp zoals Strava kan je dan weer helpen met het behalen van jouw sportieve doelstellingen.