Een carrière lang leren, dat doen we graag bij Fysiotherapie De Lus 

10-11-2022

De uitspraken ‘ik moet er maar mee leren leven', ‘het zal wel altijd zo blijven', ‘ik moet blijven vechten’ of ‘ik mag niet bij de pakken neerzitten, anders gaat het mis', zullen u wellicht niet geheel vreemd in de oren klinken.

De uitspraken ‘ik moet er maar mee leren leven', ‘het zal wel altijd zo blijven', ‘ik moet blijven vechten’ of ‘ik mag niet bij de pakken neerzitten, anders gaat het mis', zullen u wellicht niet geheel vreemd in de oren klinken. Deze uitspraken lijken op het eerste gezicht in onze maatschappij thuis te horen. Toch is dit geen goede ontwikkeling. We blijven daardoor in gevecht met onszelf. Dit vechten werkt vaak maar eventjes; we worden er erg vermoeid van en kunnen er neerslachtig van worden. Op de lange termijn levert het ons niets op behalve meer spanning en stress en bijbehorende fysieke en mentale klachten.

Binnen onze praktijk vinden wij het belangrijk om niet te denken vanuit ‘ziekte en zorg’, maar over ‘gezondheid en gedrag'. We bekijken dit vanuit de Positieve Gezondheid van Machteld Huber. In deze definitie zijn veerkracht en eigen regie belangrijke uitgangspunten.

Om deze reden heeft Ilse Roenhorst, één van onze psychosomatisch fysiotherapeuten, de cursus Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gevolgd. ACT is eind twintigste eeuw ontwikkeld en sinds juli 2010 erkend als een effectief bewezen therapie. Het is een therapievorm welke hoort bij de derde generatie gedragstherapie. De ACT kan geheel of gedeeltelijk tijdens een behandeltraject worden gebruikt. Deze therapie is erop gericht om gedrag te veranderen met als doel de psychologische flexibiliteit (veerkracht) te vergroten en de kwaliteit van leven (betekenisvol leven) te verbeteren.

Veel therapieën richten zich op het verminderen van klachten, bijvoorbeeld door te proberen de gedachten te veranderen. Een voorbeeld hiervan is de cognitieve gedragstherapie. De ACT richt zich op het op een gezonde manier omgaan met de klacht. De vermindering van de klacht is bijvangst. Dankzij de ACT kunnen we van ‘het proberen te controleren’ van dingen die niet te controleren zijn (het willen veranderen van de gedachten of pijn die we ervaren) naar acceptatie bewegen. Bijvoorbeeld: Het regent. We hebben geen controle of het regent of dat het droog is, want het weer doet wat het wil. We hebben alleen grip op hoe we er mee omgaan: trekken we onze regenlaarzen aan en gaan we stampen in de plassen, of verschuilen we ons binnen, omdat we bang zijn nat te worden?

De ACT kan worden toegepast door veel verschillende soorten hulpverleners (psychologen, PraktijkOndersteuners Huisartsen[POH], verpleegkundigen, etc.). Binnen de fysiotherapie kan dit gebruikt worden als er sprake is van lichamelijke klachten als gevolg van de aanwezigheid van angst, trauma, depressie, chronische pijn, SOLK/ALK, depressie en/of burn-out.

Ilse werkt op maandag en woensdag op locatie De Lus, op dinsdag, donderdag en vrijdag werkt zij op locatie Eemzon.Voor vragen of opmerkingen, mail gerust naar info@fysiodelus.nl ter attentie van Ilse of bel naar 078-6202666.