Ann en Jeff op Gemeentehuis

Annemarie en Jeffrey delen hun expertise

11-02-2024

Woensdag 31 januari zijn Annemarie en Jeffrey aanwezig geweest bij een bijeenkomst in het gemeentehuis van Zwijndrecht met het onderwerp: Postnatale depressie.

Ter verheldering, dit is een periode van depressie die ontstaat tijdens of na de bevalling en is iets wat voor de moeder en het kind en eventueel de rest van het gezin grote gevolgen kan hebben.

Daarnaast komt postnatale depressie landelijk bij 1 op de 10 vrouwen voor. Dit betekent dat er jaarlijks in Zwijndrecht zo'n 40 - 50 moeders hiermee te kampen hebben. De bijeenkomst had dan ook als doel bewustwording creëren over dit onderwerp en de zorgverleners die hier invloed op kunnen uitoefenen bij elkaar te brengen. Denk hierbij aan psychologen, kraamverzorgers, medewerkers vanuit de jeugdzorg en ook wij als fysiotherapeuten.

Postnatale depressie blijkt namelijk een hardnekkig probleem, met de (on)nodige taboe's, om te detecteren en te behandelen. En vooral de vraag; wie moet dit doen is uitvoerig besproken. 


Met de expertise van Annemarie (bekkenfysiotherapeut) en Jeffrey (psychosomatisch fysiotherapeut) zijn dit gezondheidsproblemen waar wij ook een steentje aan bij kunnen dragen om tot een oplossing te komen. 
Dit is dan ook de reden dat Annemarie en Jeffrey een stuk mochten toelichten over hoe wij werken en wat wij eventueel kunnen betekenen voor deze doelgroep.
Praktische voorbeelden zijn:
 Het herkennen/signaleren van een depressie, uitleg/geruststellen met betrekking tot de klachten.
Door massages/hands-on behandeling, mensen leren te ontspannen en dit zelf toepassen door ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Het doel hiervan is niet het behandelen van de depressie maar meer de klachten en gevolgen daarvan.

Herkent u zich hierin of kent u iemand die kampt met deze klachten dan staan wij voor u klaar!