Veel mensen beginnen (weer) met hardlopen in deze periode… Het einde van de winter nadert en het blijft al langer licht buiten. De lente komt er aan, ideaal voor de “mooi weer”-lopers.
Welke praktische tips en trics heeft onze sportfysiotherapeut voor u in petto?
- Weet wanneer je gaat hardlopen, dat je tot ongeveer 7x je eigen lichaamsgewicht moet opvangen… een behoorlijk heftige inspanning voor het lichaam als het dat niet gewend is.
- Ben je een zwemmer of een fietser met een uitstekende conditie en je gaat hardlopen…. Uw algemene conditie is het probleem niet maar de lokale conditie van o.a. de beenspieren, pezen en aanhechtingen gaan het zwaar te verduren krijgen. Voor een voetballer, korfballer, handballer enzv. is de overgang van de specifieke sportbelasting minder groot maar onderschat het niet!
- Start niet te fanatiek…. Veel hardlopers trainen te veel of te lang. En dit geeft een enorm blessure-risico. Als u 1 of 2 keer peer gaat hardlopen blijft het blessure-risico laag. Train wel met een goede spreiding over de week en niet twee dagen achter elkaar.
- Herstel is belangrijk. Stel u bent ongetraind en gaat voor het eerst weer eens hardlopen. De training ging goed, het was prettig maar de volgende ochtend voelt u tijdens het opstaan al dat u veel spierpijn heeft in de benen… Dan is het verstandig om pas weer te gaan trainen als die pijn verdwenen is. En schrik niet, heftige spierpijn kan tot 10 dagen duren na de inspanning.
- Pijn gevoeld ter hoogte van pezen en aanhechtingen die binnen 24 uur weer verdwenen is? Dan is het verantwoord om de volgende training dezelfde trainingsintensiteit aan te houden. Maak niet de fout om de volgende training te verzwaren…. U bent er nog niet klaar voor!
- Verzwaar de training alleen als u lekker heeft hardgelopen en bij voorkeur helemaal geen pijn heeft gevoeld.
- Het nut van hardloopschema’s is er zeker. Ze geven u een handvat. Maar wat veel belangrijker is… luister naar je lijf en niet naar het schema. Het schema is een ondersteuning maar de feedback van uw lichaam is leidend!! Hardlopen is zoveel leuker zonder pijntje hier, pijntje daar.
- Een goede hardloopschoen is absoluut geen garantie voor het niet krijgen van een blessure. Het grootste risico op het krijgen van een blessure met hardlopen is….. een eerdere hardloopblessure in het verleden en een te snelle opbouw van het hardlopen.
- Wilt u toch aan de hand van een schema gaan hardlopen kijk dan eens op deze site: https://www.sportzorg.nl/oefeningen-herstellen-presteren/hardloopschema
- Bijna iedereen kan hardlopen en zolang dat zonder problemen gaat, zeggen wij: ga lekker door, het is goed voor u! Heeft u blessures die maar blijven terugkomen of maar niet weg gaan?? Informeer dan eens bij onze sportfysiotherapeut of hij een hardloopanalyse van u wil maken. Door uw hardlooptechniek te verbeteren kunt u wellicht in de toekomst weer klachtenvrij genieten van deze populaire sport.