Vraag het de fysiotherapeut: Osteoporose (botontkalking)

01-11-2015

In onze praktijk wordt regelmatig de vraag gesteld of je osteoporose (botontkalking) kunt voorkomen en wat je dan moet doen? Uit onderzoek blijkt dat osteoporose kan worden voorkomen.

 

We kunnen er vooral zelf heel veel aan doen om onze botten sterk en gezond te houden. Osteoporosepreventie - dus het voorkómen van deze ziekte - gaat iedereen aan. Bent u nog geen 30 jaar, dan is het belangrijk om sterke botten op te bouwen. Bent u ouder dan 30 jaar, dan is het zaak uw botten stevig te houden en het verlies van botmassa tot een minimum te beperkten.

PREVENTIEPROGRAMMA

De belangrijkste factoren in het voorkomen van de ziekte en/of de gevolgen ervan te beperken zijn:

  • lichaamsbeweging
  • valpreventie
  • voedingsadviezen
  • medicamenteuze behandeling

We belichten de eerste 2 punten omdat we als fysiotherapeut daar het meest in gespecialiseerd zijn.

LICHAAMSBEWEGING

Lichaamsbeweging waarbij het lichaam met minimaal het eigen gewicht wordt belast, is zinvol. Bijvoorbeeld wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, (rol)schaatsen, dansen en touwtje springen, en in mindere mate fietsen en roeien.

Zwemmen is minder effectief, omdat het lichaam dan niet echt wordt belast: het wordt gedragen door het water. Wel maakt zwemmen de spieren en de gewrichten los en is goed voor de conditie.

Als u twijfelt welke beweging het best bij u past kunt u altijd de fysiotherapeut raadplegen. Er kan ook een uitgebalanceerd beweegprogramma voor u worden opgesteld.

VALPREVENTIE

Binnen de fysiotherapie bestaat uit een speciaal valpreventieprogramma. Hier werkt u aan een stabielere basis zodat de kans op vallen duidelijk lager wordt. Tegelijkertijd leert u gevaren voorkomen en speciale technieken om de val te breken waardoor gevolgen minder ingrijpend zijn. Met de aanstaande gladheid belangrijk zaken.

IN CIJFERS

Osteoporose komt vaak voor. In Nederland hebben ruim 850.000 mensen osteoporose (bron: RIVM). Iedere zes minuten breekt er in Nederland iemand een skeletdeel als gevolg van osteoporose. Bij mensen onder de 55 jaar worden geen osteoporose gegevens bijgehouden, maar osteoporose komt wel bij jongeren voor.