Prinsjesdag 2020: dit verandert aan je zorgverzekering

17-09-2020

Prinsjesdag 2020: dit verandert aan je zorgverzekering

 

Prinsjesdag zag er dit jaar anders uit dan anders, maar de inhoud bleef onveranderd: het kabinet maakt in de miljoenennota de plannen voor komend jaar bekend. Veel belangstelling ging dit jaar uit naar de impact van corona op de premie van de zorgverzekering. Ben je nieuwsgierig wat er voor jouw zorgverzekering verandert? Wij hebben alles voor je op een rij gezet.

 

Zorgpremie 2021 bijna 60 euro hoger

Hoeveel je persoonlijk van alle aangekondigde veranderingen op Prinsjesdag merkt, hangt af van je situatie. Maar waar we allemáál mee te maken krijgen is de premie van de zorgverzekering. Voor veel mensen een groot onderdeel van de maan

delijkse uitgaven. Vandaag werd de nominale premie voor komend jaar bekend: € 1.473. Dit betekent een verhoging van € 59 ten opzichte van dit jaar.

 

Wat ga ik dan betalen aan premie?

Is dit dan het bedrag dat je volgend jaar voor je zorgverzekering betaalt? Waarschijnlijk niet. De nominale premie is de premie die verzekeraars, volgens het ministerie van VWS, minimaal moeten rekenen om de te verwachten kosten te kunnen dekken. Uiteindelijk bepaalt iedere zorgverzekeraar zelf zijn premie. Die kan lager of hoger zijn. De afgelopen jaren probeerden verzekeraars premiestijgingen te beperken, door een deel van hun reserves in te zetten. Dit wordt sowieso steeds moeilijker, en zeker nu er dit jaar extra kosten gemaakt zijn om corona te bestrijden.

 

Verandert er iets voor fysiotherapie?

Fysiotherapie wordt voor 90% vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De basisverzekering dekt fysiotherapie alleen in hele specifieke (chronische) gevallen en bij kinderen tot 18 jaar. De verwachting is dat er wel iets gaat gebeuren met de aanvullende verzekering. Mogelijk een versobering van het pakket of misschien een premieverhoging. Maar zeker weten we het nog niet, dit is onze verwachting.

 

Wanneer zijn premies uiterlijk bekend?

Verzekeraars moeten hun premies uiterlijk op 12 november bekendmaken. Zodra alle premies bekend zijn op 12 november, kun je gaan vergelijken en eventueel overstappen. Tot en met 31 december heb je dan de tijd om over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere premie of betere dekking. Na 12 november houden we je op de hoogte.