Twee uur extra gym verbetert schoolprestaties

04-01-2020

Elke week twee uur extra bewegen verbetert de schoolprestaties. Dat blijkt uit een onderzoek onder zo'n 2.000 12-jarigen van de Universiteit van Göteborg.


Voor het onderzoek kregen 408 Zweedse kinderen elke week twee uur sportactiviteiten aangeboden op school, in samenwerking met een lokale sportvereniging.

 

Het effect van deze extra sportlessen werd gemeten middels het behalen van de Zweedse nationale leerdoelen. Deze actieve scholieren werden daarbij vergeleken met leerlingen van drie vergelijkbare scholen die niet meer waren gaan bewegen.

 

Van de leerlingen die extra beweging kregen, behaalde een groter deel de leerdoelen van de vakken Zweeds, Engels en wiskunde, dan van de minder actieve scholieren. Je kunt zeggen dat met twee uur per week extra lichamelijke opvoeding de kans wordt verdubbeld dat een leerling de nationale leerdoelen haalt.

 

Bij de controlescholen waar de scholieren geen extra beweging kregen, zagen we deze verbetering niet - eerder het tegenovergestelde", zegt hoofonderzoeker Thomas Linden. "Er is discussie over of meer gym ten koste gaat van de tijd voor andere vakken waardoor de schoolprestaties achteruit zouden gaan. Onze studie toont aan dat het precies andersom is". (Bron: www.nu.nl ) 

 

Vindt uw kind bewegen, gym of sporten niet zo leuk of kan het niet goed meekomen? De oorzaak zou kunnen liggen in de motorische ontwikkeling en/of andere fysieke beperkingen. Bel ons gerust vrijblijvend voor meer informatie of voor het maken van een afspraak!