Vraag het de fysio: de instabiele schouder

12-11-2019

Heeft u de diagnose instabiele schouder gekregen? We leggen graag uit wat het is en hoe u ervan kunt herstellen.

 

Instabiliteit van het schoudergewricht betekent dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom vast te houden. Als dat gebeurt kan dat tot allerlei verschillende problemen leiden.

 

Bewegelijke schouder

Het schoudergewricht is heel erg beweeglijk. Dat is erg prettig bij het normaal dagelijks functioneren. Het nadeel is dat de schouder dan ook het meest gevoelig is voor instabiliteit. U kunt stijfheid, pijn en/of een onzeker gevoel ervaren. In ernstige gevallen schiet zelfs de kop uit de kom. Dat noemen we luxatie.

 

Hoe ontstaat instabiliteit?

Instabiliteit ontstaat wanneer er iets mis met het actieve of passieve systeem. Het actieve systeem zijn je spieren rondom de schouder. Het passieve systeem zijn botten, banden en het gewrichtskapsel.

 

Bij het schoudergewricht biedt het passieve systeem weinig steun. Dat komt doordat de kom van het schoudergewricht aanzienlijk kleiner is dan de kop. Stabiliteit van de schouder hangt dus in belangrijke mate af van de spieren. Deze stabiliserende spieren noemen we in vaktermen de rotator cuff spieren. Als de spieren verzwakken of niet goed aanspannen kan er sprake zijn van instabiliteit.

 

Herstel

Het is dus van groot belang dat de rotator cuff spieren voldoende kracht en uithoudingsvermogen hebben. Daarnaast moeten zij op een juiste manier met elkaar samenwerken. Als u klachten ervaart ten gevolge van instabiliteit zal de aandacht liggen op het juiste gebruik van de spieren.

 

Dat betekent trainen en bewegen onder leiding van een fysiotherapeut. Daarnaast is het belang dat u regelmatig zelf werkt aan uw herstel met uw eigen programma. Zo bouwt u verantwoord aan uw herstel. Als u gemotiveerd aan de slag gaat dan verloopt het herstel meestal goed. Na de behandeling is het overigens belangrijk te blijven werken aan een goede stabiliteit. Zo voorkomt u herhaling van klachten. Onze fysiotherapeuten adviseren u graag.