Hart en bewegen...

22-09-2019

"Zodra ik kortademig word of het gevoel heb dat mijn hart ‘op hol slaat’, maak ik me zorgen. Als ik loop, moet ik ergens gaan zitten en vraag ik me af of het met mijn hart komt goed." Klinkt u dit bekend? Wat te doen?

 

Rusten of bewegen?

Als u moet gaan zitten of rusten is dat op zich logisch. Het is een natuurlijke (beschermende) reactie. U vermijdt automatisch zaken die pijn veroorzaken en/of kortademigheid oproepen. Maar tegelijkertijd: hoe minder actief u bent, hoe groter het risico dat een eventuele hartaandoening erger wordt.

 

Een kleine hoeveelheid tijd nemen om hartproblemen te voorkomen is beter dan jarenlang behandelen en ziekenhuizen bezoeken. Ondanks dat het soms lastig en moeilijk lijkt om in beweging te komen is het toch erg belangrijk. De wetenschappelijke bewijzen zijn enorm en overtuigend!

 

Beweegplan

Als u al bekend bent met hartproblemen zal de cardioloog u vaak - afhankelijk van uw persoonlijke situatie - adviseren om te gaan bewegen. Omdat zomaar starten lastig is, wordt de fysiotherapeut daar vaak bij betrokken. De fysiotherapeut heeft kennis van uw medisch achtergrond en van het beste beweegplan. U kunt samen werken aan uw eigen beweegplan.

 

De voordelen

Waarom is zo’n beweegplan nu goed om te doen? Lichamelijke activiteit biedt veel voordelen voor mensen die last hebben van pijn op de borst of bekend zijn met angina (pectoris). De voordelen:

 

  • Toenemende bloedtoevoer naar het hart
  • Verbetering van de perceptie van pijn op de borst
  • Verbetering van de effectiviteit van de werking uw hart en bloedsomloop
  • Helpt ontstekingen in de bloedvaten te voorkomen, wat uw risico kan verminderen op het ontwikkelen van stolsels
  • Helpt het risico op een (of herhaling van) hartaanval te voorkomen
  • Helpt de ontwikkeling van het zogenaamde hartfalen te voorkomen.

Actiever dagelijks leven

Afgezien van oefeningen of groepsactiviteiten via uw fysiotherapeut, kunt u ook activiteiten in uw dagelijkse activiteiten inbouwen. Kleine veranderingen zullen uiteindelijk grote verschillen maken in uw kwaliteit van leven.

 

Kom in actie en bel eens de fysiotherapeut om te kijken wat u mogelijkheden zijn.