Shin Splint of beter MTSS

23-08-2019

Vooral hardlopers en (fanatieke) wandelaars ondervinden nogal eens last van - wat mij vroeger noemde - een Shin Splint. Tegenwoordig spreken we van Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). De klachten zijn pijn op en rond het scheenbeen. Het kan erg hinderlijk zijn en vaak is lopen niet meer goed mogelijk. Ondanks het gebrek aan duidelijkheid over de vraag hoe MTSS ontstaat en wat de exacte oorzaak is, is aangetoond dat opbouwende belastingprogramma’s goed helpen. De meest aangewezen persoon om u bij de behandeling en de revalidatie te begeleiden is de fysiotherapeut.

 

Behandeling en begeleiding

De wetenschappelijk best aangetoonde behandeling is de conservatieve. Dat betekent dus dat opereren niet de beste aanpak is. De zogenaamde conservatieve behandeling en begeleiding van MTSS moet voornamelijk focus op drie aspecten - voorlichting, juiste verwachtingen en een op maat opbouwende trainingsprogramma.

 

Verwachtingen

Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben. Meestal is de hersteltijd langer dan verwacht. Reken ongeveer op: ongeveer 9 tot 12 maanden. De kans op terugkeer van de blessure is groot, vooral als het opbouwende programma niet goed wordt uitgevoerd en afgerond. Optimaal belasten (wekelijks belasting verandering van 10% - 30%, afhankelijk van de ernst van de klachten) is een belangrijke component binnen MTSS-preventie en behandeling.

 

Behandeling

De behandeling voor MTSS moeten bestaan uit aanpassen van de belasting (samen met de fysiotherapeut kiezen voor een activiteit waarbij u geen of heel weinig pijn), vervolgens werken aan een langzaam opbouwend herstelprogramma en soms een extra versterkingsprogramma voor de kuitspieren (flexoren). Soms helpt ijs in acute gevallen.

 

Chirurgie

In hele ernstige gevallen waarbij conservatieve behandeling niets meer doet, kan operatie overwogen worden. De chirurg zal een deel van het beenvlies open maken (in vaktermen: fasciotomie), maar - nogmaals - opereren wordt niet aanbevolen vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de exacte pathofysiologie en het gebrek aan bewijs.

Pijn aan het scheenbeen tijdens hardlopen/wandelen? Maak direct een afspraak voor een goed herstel!