Ik heb een heupimpingement. Wat is dat eigenlijk?

17-05-2019

Heupimpingement is een verandering van het oppervlak van het heupgewricht. Daardoor is het gewricht vatbaarder voor beschadiging, resulterend in stijfheid en pijn. Heupimpingement is een proces dat kan voorafgaan aan heupartrose. Het komt het vaakst voor bij jonge, actieve mensen.

 

Een recente studie toonde aan dat 87% van de tieners en volwassenen met heuppijn heupimpingement lieten zien op röntgenbeeld van hun heupgewrichten. Er zijn 2 soorten heupimpingements, ze kunnen alleen of samen voorkomen.

 

Twee typen

In het ene type kan de kom van het heupgewricht (dat normaal gesproken naar voren staat) naar de achterkant zijn gericht of kan uitstekend bot aanwezig zijn. Dat geeft een verhoogde druk en deze druk kan leiden tot slijtage die een ontsteking kan veroorzaken. Als deze toestand lang aanhoudt, kan de kwaliteit van het kraakbeen verslechteren en zelfs tot artrose leiden. Deze symptomen kunnen ontstaan tussen 15 en 50 jaar.

In het andere type is de kop van het gewricht anders gevormd. Het bot kan daardoor direct in contact komen met het kraakbeen dat de heupkom bekleedt. Hierdoor kan de kwaliteit van het kraakbeen verslechteren waardoor op termijn mogelijk artrose ontstaat.

Dit tweede type komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor (verhouding 3 tot 1); symptomen manifesteren zich vaak tijdens de tienerjaren.

 

Behandeling door de fysiotherapeut

Heupimpingement wordt bij voorkeur in eerste instantie behandeld door de fysiotherapeut. De behandeling bestaat onder andere uit: rek- en versterkende oefeningen om de spieren rondom de heup in balans te brengen en te houden. Zo wordt het gewricht beter beschermd. Daarnaast zijn er verschillende technieken mogelijk om het bewegingsbereik te herstellen en het comfort te vergroten.

 

Tekenen en symptomen

Symptomen van heupimpingement zijn:

 

  • Stijfheid of diepe pijn in de voorkant of zijkant van de heup of de voorkant van het dijbeen tijdens het rusten.
  • Scherpe, stekende pijn bij het opstaan ​​uit een stoel, hurken, opstaan ​​uit een hurkzit, rennen, springen, draaien of zijwaartse bewegingen.
  • Heuppijn beschreven op een specifieke locatie door met de duim en de hand een "C" te maken en deze op de vouw aan de voorkant en zijkant van de heup te plaatsen, ook wel het "C-teken" genoemd.
  • Pijn die meestal geleidelijk begint, maar ook kan blijven nadat een andere blessure is opgelost.
  • Pijn die toeneemt met langdurig zitten of naar voren leunen.
  • Minder flexibel gevoel bij de heupen, inclusief een verminderd vermogen om uw dijbeen naar binnen te draaien aan de pijnlijke kant.

 

Hoe wordt heupimpingement vastgesteld

Uw fysiotherapeut evalueert het bewegingsbereik (beweging) van de heup en de omliggende gewrichten en test de kracht van de spieren in dat gebied. De fysiotherapeut zal het heupgewricht en de omliggende spieren beoordelen en evalueren. Het onderzoek omvat het observeren van hoe u beweegt, vanuit een zittende positie gaat staan, lopen, rennen of hurken, al naar gelang. Uw fysiotherapeut kan speciale tests uitvoeren om te bepalen of de heup de bron is van uw symptomen. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld met uw been verschillende bewegingen maken om de gewrichtsconditie te beoordelen.

 

Aanvullend

Als verdere diagnose nodig is, kan uw fysiotherapeut verdere tests adviseren om eventuele gewrichtsveranderingen te helpen identificeren, waaronder röntgenfoto’s of MRI. Heupimpingement kan tegelijkertijd optreden met lage rug-, bil- of bekkenpijn of met aandoeningen zoals slijmbeursontsteking of liesklachten. De uiteindelijke diagnose van een impingement in de heup kan enige tijd duren, vooral als er andere aandoeningen aanwezig zijn.

 

Twijfel of herkent u dit beeld

Wacht niet te lang en maak direct een afspraak bij de fysiotherapeut. En nogmaals de aandoening komt dus ook bij tieners voor…