De enkelverzwikking

15-04-2019

Het begint lente te worden. Veel mensen trekken de loopschoenen weer aan en gaan fijn een stukje rennen. Heerlijk maar helaas vaak ook een tijd van een veel voorkomende blessure: de enkelverstuiking. In dit artikel: wat is het, hoe voelt het , wat te doen en hoe helpt de fysiotherapeut.

 

Buitenste enkelbanden

Bij een ‘reguliere’ enkelverstuiking zijn de banden aan de buitenzijde van de enkel meestal aangedaan. De banden aan de binnenzijde (mediaal) van de enkel, of boven het enkelbot, kunnen ook worden verstuikt, maar dat komt duidelijk minder voor. Een ‘reguliere’ enkelverstuiking duurt meestal tussen de 2 weken tot 2 maanden om te genezen. De enkel zal na een paar weken beter aanvoelen en zal in een paar maanden volledig worden versterkt. Een ernstig verstuikte enkel kan echter 9 maanden tot 1 jaar duren om te genezen.

 

Vaak terugkerend

Een enkelverzwikking is niet het allergrootste probleem, maar wel terugkerende enkelverstuikingen. Dat komt helaas vaak voor. Bijna 73% van de mensen die een enkel hebben verzwikt,  zullen dit waarschijnlijk opnieuw doen. Deze herhaling ontstaat waarschijnlijk als de spierkracht en de balans onvolledig zijn hersteld na een verzwikking.

 

Hoe voelt het

Direct na een enkelverstuiking kun je het volgende ervaren: pijn, zwelling, stijfheid en zwakte (je kunt vaak niet op de aangedane voet staan). Er is een gevoel van instabiliteit in het enkelgewricht. Na de meeste verstuikingen, voel je meteen pijn op de plek van de verrekte band. Bij meer ernstige verstuikingen kun je iets horen scheuren of voelen, samen met een "knal" of "knik".

 

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Fysiotherapeuten helpen mensen met enkelverstuikingen sneller herstellen dan zonder behandeling. De tijd die nodig is om een ​​enkelverstuiking te genezen varieert, maar resultaten kunnen vaak binnen 2 tot 8 weken worden bereikt. Maar er is meer… In de behandeling is ook ruimte om klachten te voorkomen. Immers herhaling van klachten komt heel veel voor. Uw fysiotherapeut zal na zijn onderzoek met u samenwerken om een ​​specifiek behandelprogramma te ontwerpen dat aan uw behoeften en doelen voldoet.

Tijdens de eerste 24 tot 48 uur na uw diagnose kan uw fysiotherapeut rust en ijs. Na zo’n 48 uur wordt lopen gestimuleerd, zonder de pijn of zwelling erger te maken. Door snel te bewegen, verloopt het herstel sneller en beter. Soms wordt een enkelbrace voorgeschreven ter ondersteuning en zwelling te voorkomen. In ernstige gevallen worden (tijdelijk) krukken geadviseerd.

 

Het behandelprogramma van de fysiotherapeut zal:

 

> Pijn en zwelling te verminderen

Je leert hoe je je dagelijkse en sportieve activiteiten kunt vermijden of aanpassen om genezing te laten beginnen. Uw fysiotherapeut kan verschillende soorten behandelingen en technologieën gebruiken om uw pijn en zwelling te beheersen en te verminderen, waaronder ijs, warmte, echografie, taping, specifieke oefeningen en praktische therapie, zoals gespecialiseerde massage.

 

> Beweging verbeteren

De fysiotherapeut zal specifieke activiteiten en behandelingen kiezen om de normale beweging in de enkel te herstellen. Deze kunnen beginnen met 'passieve' bewegingen die de fysiotherapeut voor u uitvoert om uw enkel en voet zachtjes te bewegen en door te gaan naar 'actieve' oefeningen en rekken die u zelf doet.

 

> Flexibiliteit verbeteren

Uw fysiotherapeut zal uw voet-, enkel- of onderbeen weer mobiel krijgen waardoor de beweging weer normaal kan verlopen.

 

> Kracht verbeteren

Verstuikingen van de enkel kunnen te maken hebben met zwakke, geblesseerde of ongecoördineerde beenspieren. Bepaalde oefeningen helpen bij genezing in elke fase van herstel. De fysiotherapeut kiest en leert u de juiste oefeningen en apparatuur om te gebruiken, om uw kracht gestaag en veilig te herstellen. Deze kunnen het gebruik van gewichten, rekbanden en krachtapparatuur omvatten.

 

> Uithoudingsvermogen verbeteren

Het is belangrijk om uw spieruithoudingsvermogen in de enkel en het been te herstellen na een blessure. De fysiotherapeut leert u oefeningen om het uithoudingsvermogen te verbeteren zodat je terug kunt keren naar je normale activiteiten. Cardio-apparatuur kan worden gebruikt, zoals loopbanden.

 

> Balans verbeteren

Het terugwinnen van het evenwichtsgevoel is belangrijk na een blessure. De fysiotherapeut zal u oefeningen aan leren om uw evenwicht te verbeteren.

 

> Agility herstellen

Snelheid en nauwkeurigheid van beenbewegingen zijn belangrijk in veel dagelijkse activiteiten en sport. De fysiotherapeut helpt u deze vaardigheden terug te krijgen als voorbereiding op een terugkeer naar sport en uw dagelijkse routine.

 

> Een thuisprogramma aanleren

De fysiotherapeut leert u versterkende en mobiliserende oefeningen om thuis in te zetten. Deze oefeningen zullen specifiek zijn voor uw behoeften; Als u ze doet zoals voorgeschreven door uw fysiotherapeut, kunt u uw herstel versnellen.

 

> Uw activiteiten opbouwen

De fysiotherapeut zal activiteiten met u bespreken en deze gebruiken om uw doelen op het gebied van werk, sport en dagelijks leven in te vullen. Uw persoonlijke behandelprogramma helpt u uw doelen te bereiken op de veiligste, snelste en meest effectieve manier mogelijk. De fysiotherapeut zal u de juiste informatie verschaffen, oefeningen en sportspecifieke technieken aanleren om u te helpen uw doelen te bereiken.

 

> Een snelle hersteltijd bereiken

Uw fysiotherapeut is getraind en ervaren in het kiezen van de beste behandelingen en oefeningen om u te helpen veilig te herstellen, terug te keren naar uw normale levensstijl en uw doelen sneller te bereiken dan in uw eentje.