Nieuw bloedvatsysteem ontdekt

25-01-2019

Wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Zij vonden een compleet nieuw bloedvatsysteem dat zich in de botten bevindt. Het systeem bestaat uit een enorm uitgebreid netwerk van haarvaten dat het beenmerg verbindt met het goed doorbloede beenvlies.

 

Bloed in onze botten
Botten lijken hard en massief, maar dat is slechts de buitenkant. In botten bevindt zich een holte die gevuld is met beenmerg en bloedvaten. En ook aan het oppervlak van botten vinden we – in het uitstekend doorbloede beenvlies – heel veel bloedvaten. Bot is enorm goed doorbloed.

 

Belangrijke functie
Al die bloedvaten hebben een belangrijke functie. Zo transporteren ze bijvoorbeeld bloed- en immuuncellen vanuit het beenmerg naar de buitenzijde van het bot. “Net als elk ander orgaan hebben ook botten een gesloten bloedsomloop nodig om goed te kunnen functioneren,” legt onderzoeker Anika Grüneboom uit. “Hoe die bloedsomloop in lange botten precies functioneerde, was – tot nu – onduidelijk.”

 

Versimpelde weergave
Om daar meer inzicht in te krijgen, bestudeerden wetenschappers lange botten in het lichaam van muizen. Daarin troffen ze een tot op heden onbekend bloedvatsysteem. Het systeem bleek in het scheenbeen van muizen uit enkele honderden tot wel duizend bloedvaten te zijn opgebouwd. En verrassend genoeg bleek het systeem een cruciale rol te spelen in de aan- en afvoer van respectievelijk ‘vers’ en ‘gebruikt’ bloed. Onderzoeker Matthias Gunzer: “Vervolgonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het bloedvatsysteem ook in sommige botten van mensen te vinden is.”

 

TCV
De ontdekking van het bloedvatsysteem, dat de onderzoekers aanduiden als TCV, Trans Cortical Vessels, is bijzonder. “Je verwacht niet dat je een nieuwe anatomische structuur vindt die in nog geen enkel boek beschreven staat,” aldus Gunzer. Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen welke rol TCV’s in gezonde en door ziekte aangetaste botten spelen. Hieronder  een interessant filmpje over het nieuwe bloedvatstelsel in onze botten.

 

 

Bron: Nature Metabolism