Jonge sporters rondom groeispurt vatbaarder voor blessures

17-01-2019

Er wordt veel gespeculeerd over blessurerisico en blessurehinder bij jonge sporten die volop in de groei zijn. Of er een werkelijke relatie ligt tussen blessurerisico in leeftijdsgroepen en perioden rond groeispurt blijft onduidelijk. Dit Nederlands onderzoek geeft helder resultaat en duidelijke adviezen

 

Onderzoek

De onderzoekers onderzochten blessurerisico en blessurehinder tijdens perioden rond groeispurt) binnen chronologische leeftijdsgroepen (jonger dan 12 jaar [O12] tot 20 jaar [O19] bij getalenteerde jeugdvoetballers. De groeispurt wordt gedefinieerd als het moment van de grootste toename in lichaamslengte.

 

Uitvoering

Er werden totaal 170 spelers van de jeugdacademie van een Nederlandse voetbalclub (hoogste profcompetitie: Eredivisie) gedurende 1 tot 3 seizoenen bekeken. Blessures, blootstelling, groeispurt-leeftijd en chronologische leeftijd werden geregistreerd. De letselincidentiedichtheid (IID) en letselbelasting per 1000 uur voetbaldeelname werden berekend voor 5 groeispurtperiodes en 7 leeftijdsgroepen.

 

Resultaten

Getalenteerde jonge voetballers waren meer vatbaar voor blessures tijdens de 6 maanden na groeispurt (31% boven het gemiddelde) en in de onder 15 [O15]-groep (49% boven het gemiddelde). De onderzoekers vonden ook hogere blessurelast in de O16 (48%), O15 (28%) en O17 (21%) groepen.

 

Advies

Met bijna 50% meer kans op blessures en blessurehinder adviseren onderzoekers dat de screening en bewaking op  letselrisicofactoren alsmede  preventieve maatregelen primair op de genoemde leeftijdsgroepen moet zijn gericht.

 

Screening en preventie

Met onze fysiotherapeutische achtergrond zijn we opgeleid om bewegen te onderzoeken en te begeleiden. We hebben ook de mogelijkheid preventief aan de slag te gaan dan wel te adviseren. We doen dat veelal bij jonge sporters in samenwerking met ouders, trainers en coaches. Natuurlijk zijn eventuele blessures bij ons in goede handen, maar met de juiste screening en preventieve maatregelen is een hoop blessureleed te beperken.

 

Bron: Orthopaedic Journal of Sports Medicine