Nederlanders wachten lang met fysieke klachten

26-11-2018

Nederlanders wachten lang als ze fysieke klachten hebben. Ruim de helft (56%) wacht minstens enkele weken voordat zij met fysieke klachten contact opnemen met de fysiotherapeut. Dat blijkt uit het onderzoek Fysiotherapie onder ruim duizend Nederlanders, enige tijd geleden uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

 

Zo’n 34 procent wacht enkele weken tot een maand voordat zij de fysiotherapeut bezoeken. En 22 procent loopt een maand of langer door met klachten of besluit uiteindelijk geen contact op te nemen.

 

Als voornaamste reden hiervoor geven de respondenten aan dat ze hopen dat de klachten vanzelf overgaan. Anderen bezoeken liever eerst de huisarts of vrezen voor mogelijk hoge kosten die een bezoek aan de fysiotherapeut met zich kan meebrengen.

 

Onwetendheid

Er blijkt veel onwetendheid. Ook weet een groot deel van de Nederlanders niet hoe zij bij de fysiotherapeut terechtkomen. Ook weer meer dan de helft (53 procent) denkt dat zij hiervoor eerst een verwijzing nodig hebben van de huisarts, hoewel dit in Nederland niet nodig is. Ook denkt 34 procent dat fysiotherapie onder het eigen risico valt. Het eigen risico geldt alleen voor klachten die vergoed worden uit de basisverzekering. Het merendeel van alle klachten die bij de fysiotherapeut komen, worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering daarvoor geldt geen eigen risico.

Wachten is niet verstandig

U kunt dus direct naar de fysiotherapeut en dat is handig. Lang wachten is vaak onverstandig. Het lichaam zet het herstelproces in gang, maar - vaak door ongeduld - kan dat herstel nogal eens leiden tot verlaagde weefselkwaliteit. Klachten gaan dan niet weg of keren regelmatig terug. Vaak bent u met een paar tips en adviezen weer op de goede weg.