FYSIOTHERAPIE VOORKEUR BOVEN OPERATIE

25-10-2018

Onderzoek van OLVG in samenwerking met acht Nederlandse ziekenhuizen laat zien dat fysiotherapie net zo effectief is bij knieklachten als een operatie. 

 

Mensen ouder dan 45 jaar met een gescheurde meniscus worden vaak geopereerd, maar een behandeling met fysiotherapie heeft hetzelfde effect en daarmee de voorkeur. Dit opzienbarende resultaat is vandaag gepubliceerd in het toonaangevende  internationale wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

 

Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG:  "Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend. In dit onderzoek hebben we kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws."

 

30.000 meniscusoperaties

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 meniscus operaties uitgevoerd. Uit het onderzoek onder leiding van OLVG blijkt nu dat, ongeacht de precieze oorzaak van de klachten, een operatie in de meeste gevallen onnodig is en fysiotherapie de knieklachten kan verhelpen.

 

Acht ziekenhuizen

OLVG werkte in dit onderzoek samen met acht ziekenhuizen (AMC Amsterdam, Diakonessenhuis Utrecht, Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, Medisch Centrum Jan van Goyen, MC Haaglanden, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, Tergooi ziekenhuis). Ruim driehonderd patiënten tussen 45 en 70 jaar bij wie op een MRI-scan een meniscusscheur was aangetroffen deden mee aan het onderzoek.

 

Gescheurde meniscus en nu??

Ons team is gespecialiseerd in knieklachten. Binnen de praktijk vindt u de perfecte inrichting en mogelijkheden voor herstel. 

 

Kies voor de effectievere en minder ingrijpende weg met optimaal herstel, Kies voor fysiotherapie. Bel vandaag nog voor een afspraak.