UITDAGENDE BALANSOEFENING

19-07-2018

Coördinatie en balans zijn belangrijk in ons dagelijks functioneren. U stapt plotseling van je fiets, loopt de trap af en mist de laatste trede of struikelt over die scheefliggende stoeptegel. Als je beweegt zijn er vele dagelijkse uitdagingen. Toch gaat u (hopelijk) niet steeds door uw enkel. Het lichaam zit ingenieus in elkaar.

 

Complex systeem
Talloze sensoren zijn continu in verbinding met elkaar met de buitenwereld en schakelen razendsnel. U dreigt uw enkelgewricht te zwikken, sensoren worden actief en zorgen er in milliseconden voor dat spieren ingrijpen en de gewrichten beschermd zijn. Daarnaast zijn de ogen en evenwichtsorgaan continu scherp om de balans te houden.Dit is natuurlijk een korte schets van een zeer complex geheel.

 

Snelheid neemt af
De snelheid van het systeem gaat in de loop van de jaren afnemen. Bij de een wat meer dan bij een ander, maar hoe dan ook als bij het stijgen van de leeftijd, wordt iedereen instabieler. Soms zelfs zo erg dat u gaat vallen.

 

Maar het is trainbaar..
Net als zoveel dingen is het lichaam gelukkig te trainen. We hebben een hele leuke en zeer uitdagende balans oefening voor u. Een oefening die u ook heel gemakkelijk thuis of op vakantie kan doen.

Deze oefening is extra moeilijk gemaakt door de ogen te sluiten en een bal rond te draaien. Als dit te moeilijk is, kunt u de bal weglaten en de ogen openhouden. Als dat beter gaat gaat u het zelf steeds iets moeilijker maken.

 

Zelfs op hoge leeftijd
Zelfs als je 90 jaar bent gaat je coördinatie vooruit, maar bedenk wel hoe je jonger je werkt aan je balans en coördinatie… hoe langer je stabiel blijft en meer je gewrichten en banden zijn beschermd.

Meer uitdagende oefeningen voor een goede gezondheid en/of goede balans en stabiliteit? Vraag het de  fysiotherapeut, specialist in beweging!