SQUAT: TOPOEFENING VOOR IEDEREEN

22-05-2018

De Squat een populaire oefening voor iedereen van topsporter tot bankzitter. Ook een oefening die gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, maar je moet wel even goed op de uitvoering letten. We bespreken de uitvoering en de voordelen.

 

Gecontroleerd zitten en opstaan

Eigenlijk is de squatbeweging niets meer of minder dan gecontroleerd gaan zitten en weer opstaan. Dat betekent dat de billen naar achteren bewegen en niet -zoals bij hurken - de knieën naar voren.

Het lichaamsgewicht blijft op de hielen. Daarnaast is het belangrijk dat je rug zo rechtop mogelijk blijft. Je schouders blijven dus, vanaf de zijkant gezien, boven je hielen waar je zwaartepunt ligt.

 

Spieren

Met een squat oefening train je de:

  • grote beenspieren aan de voorzijde (quadriceps)
  • achterzijde van je been (hamstrings)
  • bilspieren
  • kuiten

 

Voordelen

Wanneer je regelmatig squat worden alledaagse activiteiten zoals lopen, fietsen, traplopen gemakkelijker en zijn langer vol te houden zijn. Dit maakt de squat niet alleen voor jongeren, maar zeker ook voor ouderen heel zinvol.

Maar er is meer! Doordat de oefening je uitdaagt ook je romp rechtop te houden, worden je rug- en buikspieren ook uitgedaagd om hard te werken.

 

Variatie

Een leuke variatie is een explosief component aan de squat toevoegen. Door te springen bij het squatten kan je nóg beter en sneller worden in je sport.

 

Hoe

In het korte filmpje zie je de goede uitvoering van de squat. Om zeker te weten dat je de oefening goed doet kan je de oefening voor een spiegel doen. Vaak is het moeilijk om in he begin zelf foutjes te voelen of te zien.

 

Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken door allerlei variaties die je misschien op internet of in de sportschool ziet. De kwaliteit van de beweging gaat voor alles. Leer voelen wat voor jou werkt.

Op zoek naar krachtige beenspieren, een sterke rug en goede rompstabiliteit of nóg beter worden in je sport: ga squatten! Als beloning krijg je er gratis goed gevormde billen bij!