Week van de Schildklier 2018

13-05-2018

In de week van de Schildklier 14 t/m 18 mei 2018 staat het thema ‘Optimaal instellen luistert nauw’ centraal. Een slecht werkende Schildklier heeft een enorme impact op het leven. Hoe zit dat en wat kan jezelf doen?

 

De Schildklier kun je het gemakkelijkst vergelijken met een eigen thermostaat. En zo’n thermostaat luister best nauw, als het mis gaat zijn de consequenties enorm en vaak complex. Symptomen zijn vaak vaag en wisselend. Er is meestal niet een aanwijsbaar iets.

 

Heb ik het aan mijn schildklier?

Je bent moe. Het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht. Al die symptomen kunnen vanuit een slecht werkende schildklier afkomstig zijn.

 

Symptomen

Er zijn grofweg twee uitingen van een slechte Schildklierfunctie. Je kunt een traag werkende of juist een hyperactieve Schildklier hebben. Klachten bij een traag werkende Schildklier zijn: moeheid, gewrichts- en spierpijn en geheugen-/concentratieklachten. Bij een hyperactieve Schildklier heb je soms een verhoogde hartslag en gewichtsverlies, maar meestal is er sprake van een gejaagd gevoel, een intolerantie voor warmte en de indruk wordt gewekt, dat je teveel stress in je leven hebt en het eens wat rustiger aan moet doen.

 

Medicatie

Een slecht functionerende Schildklier wordt ondersteund met hormonen. Omdat het allemaal zo heel nauw luistert, is het goed ingesteld raken op schildklierhormoon lastig. Het duurt soms lang en is een continu proces. Desondanks blijven sommige mensen toch (ernstige) klachten houden met een grote impact op het dagelijks leven. Het proces van ‘instellen’ kan mogelijk beter met betere uitkomsten. Dat is ook het thema van de week van de Schildklier 2018

 

Voeding

De laatste tijd is er veel aandacht voor voeding. Een ideaal voedingspatroon en hoe gezond u zich hierbij voelt, is per persoon verschillend. Er is niet één specifiek dieet dat voor iedereen geldt of specifiek voor mensen met een schildklieraandoening. Je kunt je het beste laten begeleiden door een diëtist(e) of voedingsdeskundige.

 

Bewegen

Vermoeidheid, spierpijn of juist gejaagdheid lijken nu niet de beste ingrediënten om te gaan bewegen. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Met een gepersonaliseerd beweegprogramma gaat je aandoening niet weg, maar worden de symptomen minder heftig.

Je ervaart na een tijdje minder spier- en gewrichtspijn, je wordt minder gevoelig voor vermoeidheid. Je wordt gewoon fitter en vitaler waardoor je de consequenties van de aandoening gemakkelijker aan kan. Daarnaast heeft bewegen invloed op het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Erg belangrijk want de medicatie wordt afgestemd op je lichaamsgewicht. Voor een gepersonaliseerd beweegprogramma en de nodige ondersteuning in het begin ben je bij de fysiotherapeut aan het juiste adres.

 

Meer informatie via week van de schildklier