Lage rugklachten zijn een symptoom, geen ziekte

16-04-2018

Rugpijn. Bijna iedereen heeft of krijgt er weleens te maken. Soms is de belasting hoog of eenzijdig. Niet alleen zwaar tillen, maar juist ook veel zitten is belastend. Uit recent onderzoek is nu duidelijk wat de beste aanpak is.

 

Actief blijven

Onderzoek door een vooraanstaande groep internationale wetenschappers toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategie is om met lage rugklachten om te gaan, zelfs als dat leidt tot tijdelijke pijntoename. Ook is het heel belangrijk om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s te blijven uitvoeren. Angst is een slechte raadgever en niet nodig.

 

Hoge kosten

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er heel veel geld wordt verdiend aan de behandeling van lage rugklachten. Daarnaast zijn de kosten voor het ziekteverzuim en de uitkeringen bij werkloosheid enorm. In Nederland is dat ruim 3,5 miljard euro per jaar. Bij een andere aanpak had dit deels bespaard kunnen worden.”

 

Behandelingen niet of weinig effectief
Lage rugklachten zijn een symptoom en geen ziekte. De exacte oorzaak voor het ontstaan van de klachten is meestal onbekend. Afwijkingen die gezien worden op MRI- en CT-scans komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder lage rugklachten. Ongeveer een kwart van de mensen met langdurige chronische lage rugklachten krijgt een morfine-achtige pijnstiller voorgeschreven, een verslavend middel met veel bijwerkingen.

 

Leven is bewegen

Dit onderzoek sluit perfect aan op ‘Leven is bewegen’, het motto van de fysiotherapeuten in Nederland.

 

Heeft u lage rugklachten en bent u op zoek naar de beste aanpak. Bel of mail ons! Als specialist in bewegen werken we gezamenlijk aan optimaal herstel. Allemaal volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.