Mijn ene arm kan verder op mijn rug dan de ander. Hoe kan dat?

16-03-2018

Merkt u ook wel eens dat de ene arm verder en hoger op uw rug kan dan de andere? Dat is niet vreemd, het heeft alles te maken met uw anatomie. Die anatomie bepaalt de bewegingsvoorkeur.

 

Ieder mens kent een aantal bewegingsvoorkeuren. Denk hierbij aan een voorkeursoog, dat is meestal het oog waarmee u door de zoeker van de camera kijkt, of aan het vouwen van de handen (bidgreep) waarbij u ‘automatisch’ de linker- of rechterduim boven plaatst. Dat heeft te maken met uw eigen anatomie, de manier waarop uw botten en gewrichten zijn gebouwd. Dat is voor een ieder van ons verschillend.

 

Ons lichaam lijkt oppervlakkig gezien symmetrisch. Niets is echter minder waar. Detailstudies hebben aangetoond dat bijvoorbeeld uw linker en rechteroog en oor van elkaar verschillen in omvang en vorm. Dat is niet erg, dat maakt u tot een uniek mens en daarmee verschillend van alle andere mensen.

 

Als fysiotherapeut werken we dagelijks met deze verschillen in bouw van een mens. Dat maakt houding en bewegen beste complex en in ieder geval nooit saai.

 

In fysiotherapeutisch onderzoek en tijdens behandelen houden we rekening met voorkeursbewegingen. Fysiotherapie is echt maatwerk.