Kan een fysiotherapeut een versleten gewricht weer beter maken?

19-02-2018

Veel mensen kampen met pijnlijke en stijve gewrichten. Vooral als je de 50 bent gepasseerd, krijg je al snel de diagnose slijtage. Dat klinkt nogal fataal. Is er nog iets te doen aan slijtage?

 

Atrose

Slijtage is de populaire benaming voor artrose. Artrose is vermindering van het kraakbeen. We noemen dat met een mooi woord degeneratie. Degeneratie ontstaat doordat een gewricht eenzijdig wordt belast of beperkt wordt gebruikt, bijvoorbeeld door eenzijdige werkzaamheden of veel zitten.

 

Geen overbelasting, eerder onderbelasting

Onderzoek heeft aangetoond dat die delen van het gewricht die juist niet worden belast het eerst ‘slijtageverschijnselen’ vertonen. Heupslijtage komt steeds meer voor omdat wij heel veel van onze tijd zittend doorbrengen. Door zitten worden grote delen van het kraakbeen helemaal niet of beperkt gebruikt. Gevolg: het kraakbeen wordt slechter van kwaliteit (degenereert). Dat proces noemen we artrose. Er lijkt eerder sprake van langdurige onderbelasting dan overbelasting.

 

Artrose kan met pijn gepaard gaan. Die pijn is moeilijk te begrijpen. Kraakbeen kan namelijk geen pijn doen want kraakbeen heeft geen zenuwen. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat pijn ontstaat vanuit het kapsel- en bandapparaat rondom de heupgewrichten.

 

De behandeling

De fysiotherapeut onderzoekt eerst in welke richting uw heupgewrichten beperkt zijn. De behandeling bestaat eruit om de beweeglijkheid te verbeteren. Daarnaast wordt er beweegadvies gegeven hoe je de heup het best kan gebruiken. Met een aanvullend individueel trainingsschema kun je de gewrichten zo goed mogelijk laten functioneren.

 

Dit kun jezelf doen

Uit alle wetenschappelijke onderzoeken is één ding wel heel duidelijk geworden. Niet of slechts beperkt gebruik van gewrichten leidt tot slechte kwaliteit van het kraakbeen, stijfheid en op termijn pijn. Rust roest dus kom verantwoord in beweging!