Zelfs je gezicht heeft baat bij training

29-01-2018

Er is nu bewijs dat gezichtsoefeningen het uiterlijk van het gezicht verbeteren en enkele zichtbare tekenen van veroudering beperken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

 

Oefeningen vergroten en versterken de gezichtsspieren, waardoor het gezicht steviger wordt en een jongere vorm krijgt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 27 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar. Zij ondergingen een trainingssessie van 90 minuten waarbij ze verschillende gezichtsoefeningen werd aangeleerd. Deze oefeningen moesten zij gedurende 8 weken dagelijks 30 minuten lang doen. Daarna moesten ze de oefeningen 12 weken om de dag, 30 minuten lang doen.

 

Aan het begin, na 8 en 20 weken waren foto’s van het gezicht van de vrouwen gemaakt. Die werden voorgelegd aan dermatologen die het gezicht beoordeelden en de leeftijd van de vrouwen moesten schatten. De dermatologen gaven aan dat de kaak naarmate de tijd vorderde voller werd. Daarnaast schatten zij de vrouwen steeds jonger.

 

Eerst was de geschatte leeftijd gemiddeld 50,8 jaar, na 8 weken 49,6 jaar en na 20 weken 48,1 jaar. De vrouwen waren zelf ook heel tevreden over het resultaat. Het onderzoek suggereert dat gezichtsoefeningen echt werken. Vervolgonderzoek onder een grotere groep proefpersonen is nog nodig. Maar hoe kunnen gezichtsoefeningen er precies voor zorgen dat je er jonger uitziet? Je huid wordt steeds minder elastisch. Daarnaast worden de vetkussentjes tussen de spieren en huid dunner. Die vetkussentjes geven je gezicht vorm. Als de huid slapper wordt, gaan die vetkussentjes wat glijden, waardoor het gezicht gaat ‘hangen’.

 

Maar als de spieren eronder groter worden, heeft de huid meer vulling en die stevigere spieren zorgen ervoor dat het gezicht voller lijkt. Spiergroei vergroot het volume van het gezicht en gaat de effecten van de met veroudering samenhangende uitdunning van vet en verslapping van de huid tegen. (bron: Scientias)