Naar een scherm kijken op de loopband zorgt voor blessures

30-10-2017

Hardlopen is vaak al een uitdaging om vol te houden. Hoe lekker is het dan dat er in de sportschool boven de loopband een scherm hangt dat zorgt voor afleiding. Maar juist dat omhoog kijken zorgt voor knie- en enkelblessures.

 

Zelfs de meest luie jogger kan het, zonder dat hij of zij het doorheeft, kilometers volhouden op de loopband in de sportschool met een oude aflevering van bijvoorbeeld Friends op het scherm voor zich. Toch is dit niet de gezondste manier om te trainen, hebben sportwetenschappers van de Universiteit van Nottingham Trent en de Universiteit van Valencia ontdekt.

 

"We wilden onderzoeken hoe de stijlen van de renners verschillen als ze naar de grond kijken en als ze omhoog kijken", vertelt Martin Lewis aan National Post. Wat blijkt? Joggers die recht voor zich uit kijken, zoals bij een scherm in de sportschool, passen hun stijl tijdens het lopen aan.

 

Ze tillen hun lichaam en voeten hoger op. Hierdoor gaan ze niet alleen langzamer lopen, ze krijgen er ook blessures van. Doordat de schermlopers hun voeten hoger optillen, moeten de knieën en het enkelgewricht een grotere schok opvangen als ze neerkomen.

 

Deze manier van lopen kost ook meer energie. Dit is volgens de wetenschappers goed als je gewicht wilt verliezen, maar schadelijk voor lopers die hun snelheid proberen te verbeteren. Het is beter om naar een podcast of een audioboek te luisteren in de sportschool, dan om naar het scherm te kijken.

 

(Bron: RTLnieuws)