Valrisico? Er is iets aan te doen!

20-07-2017

Het is vandaag uitgebreid in het nieuws: vallen is steeds vaker een doodsoorzaak onder ouderen. Vaak als gevolg van complicaties van botbreuken na struikelen in en om huis. Senioren wonen immers steeds vaker en langer zelfstandig.

 

Oorzaken van vallen op hoge leeftijd zijn onder meer te weinig beweging, een te lage bloeddruk, het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en een beperkt gezichtsvermogen.

 

Tegelijkertijd zijn veel ouderen ook veel langer actief met sporten en reizen. Denk aan de opkomst van de e-bike. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. De keerzijde is dat daardoor ook het aantal vallen met fatale afloop waarschijnlijk is gestegen. Hoe dan ook: vallen is bij oudere mensen een ernstig en veelvoorkomend probleem. 


Sommige senioren moeten na een val worden opgenomen in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij dagelijkse bezigheden of sporten. Sommige ouderen gaan daarom minder het huis uit, stoppen met hun actieve leven en raken sociaal geïsoleerd. Bovendien verhoogt een onzekere manier van bewegen het risico op een volgende val.

 

Het goede nieuws is: veel vallen zijn te voorkomen. Er is echt iets tegen te doen! Hoe eerder je de gevaren aanpakt, hoe sneller het risico op vallen afneemt.
Controleer om te beginnen de woning goed op ongelijkmatigheden zoals losse snoeren, hoge drempels en bobbels in tapijten. Zorg voor goede verlichting. Een gecombineerde training van zowel spierkracht als coördinatie vermindert het vallen met 20 tot 30%. En als je dan onverhoopt toch valt verloopt het herstel daarna vaak beter.

 

Ben of ken je iemand op leeftijd die onzeker is in en om huis en daardoor beperkt wordt om dingen te ondernemen? Schakel een fysiotherapeut in. Hij of zij weet wat er nodig is om valrisico te beperken.