Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom

23-06-2017

Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloedruk en verhoogde bloedsuiker. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van Esmée Bakker van het Radboudumc.

 

Bewegen is gezond, maar bij onderzoek naar de gezondheidseffecten van beweging wordt meestal gekeken naar duurtraining, zoals hardlopen en fietsen. Over het effect van krachttraining op het metabool syndroom was nog niets bekend.

 

Onderzoekers keken nu naar de effecten van krachttraining bij 7.418 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De deelnemers lieten zich van 1987 tot 2006 preventief onderzoeken in een ziekenhuis. Bij de start van het onderzoek waren alle proefpersonen gezond.

 

De onderzoekers keken naar het ontstaan van het metabool syndroom. De symptomen als overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogde bloedsuiker zijn een belangrijke veroorzaker van onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gedurende het onderzoek ontwikkelde 15 procent van de groep metabool syndroom. Mensen die voldoen aan de richtlijnen voor krachttraining (twee of meer sessie per week), hadden gemiddeld 17 procent minder kans op het krijgen van metabool syndroom. 60 minuten krachttraining per week gaf zelfs al 29 procent minder kans.

 

De invloed van ander goed gedrag, zoals niet roken en regelmatige duurtraining, telde niet mee in deze berekeningen. Intensiever sporten gaf geen extra voordeel. Ook maakt het weinig verschil of mensen de krachttraining alleen in het weekend deden, of uitsmeerden over de gehele week.

 

Esmée Bakker: "Het effect van krachttraining is nog weinig onderzocht. En nog niet eerder op het gebied van metabool syndroom. Een kleine hoeveelheid krachttraining heeft het meest gunstige effect. Dit advies zou wat mij betreft standaard tot de doktersadviezen mogen behoren om metabool syndroom te voorkomen." (bron: www.gezondheidsnet.nl)