Nederlanders zitten het langst van alle Europeanen

15-06-2017

Lang zitten is niet gezond, toch doen we dat in ons land massaal. Nederlanders zitten per dag het langst van alle Europeanen, blijkt uit cijfers die minister Schippers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

Het Kenniscentrum Sport en het RIVM hebben de cijfers op een rij gezet. Gemiddeld zit ruim 18 procent van de bevolking in Europa meer dan 7,5 uur per dag. In Nederland doet maar liefst 32 procent van de bevolking dat. Denemarken volgt op een tweede plek en Tsjechië staat op de derde plek. In Spanje zit de bevolking het minst lang (bijna 9 procent).

 

Vooral tieners brengen veel tijd op hun achterwerk door, bleek ook al uit eerder onderzoek. Vooral door in de klas te zitten, huiswerk te maken, computeren of tabletgebruik.

Langdurig zitten brengt gezondheidsrisico's' met zich mee. Denk aan hart- en vaatzieken en diabetes en type 2 diabetes. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een 10 tot 27 procent hogere kans op eerder sterven, ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

 

Reden genoeg dus om het 'zitgedrag' aan te passen. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld 'zit-sta-bureaus' of 'fietsstoellen' worden ingezet. Of dit soort middelen echt werkt om de gezondheidsrisico's te verminderen, is alleen nog onbekend. Het RIVM meldt dat er nog weinig goed onderzoek gedaan is naar welke aanpak mensen helpt om minder te laten zitten (www.rtlnieuws.nl).