Wie komt er alle jaren...?

29-11-2016

Zwarte Piet houdt de gemoederen flink bezig. De discussie rondom het hulpje van sinterklaas loopt hoog op. Laten we het daarom vandaag eens over Sinterklaas hebben. Want hoe kan het toch dat die stokoude man ieder jaar weer even soepel en zonder te struikelen de daken afstruint?

 

Zonder gekheid: er belanden steeds meer senioren op de spoedeisende hulp na een val. Bovendien blijkt revalidatie na een val vaak bijzonder moeizaam te verlopen. Na het breken van bijvoorbeeld een heup is het aantal ouderen dat niet of nauwelijks meer herstelt schrikbarend hoog. Door gebrek aan zelfvertrouwen en angst om weer te vallen kunnen ouderen bovendien bewegen gaan vermijden. Hierdoor verslechtert de conditie nog verder. En zelfstandig buiten de deur komen is nu juist zo belangrijk voor deze groep. Vallen voorkomen is dus erg belangrijk. Daarom bieden veel fysiotherapiepraktijken een cursus valpreventie aan.

 

Samen met de fysiotherapeut leren ouderen hoe ze goed kunnen lopen over een oneffen of gladde ondergrond, stoepranden afstappen, obstakels vermijden en op een juiste manier vallen voor als het dan toch even mis gaat. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen. Dat is nodig, want met een zekere gang ben je ook minder kwetsbaar voor vallen.

 

Net als Sinterklaas soepel, zonder botbreuken en vol zelfvertrouwen oud worden? Vraag ons om advies!