Eiwit toedienen tijdens slaap zorgt voor effectieve spieropbouw

29-11-2016

's Nachts eiwitten toedienen zorgt voor een snellere groei van de spieren. Dat kan ouderen helpen, bij wie het moeilijk is om de spieren op peil te houden. Dat zegt PhD-onderzoeker Bart Groen, die vrijdag promoveert aan het Maastricht UMC+. Groen wilde weten hoe eiwitten effectiever kunnen bijdragen aan spieropbouw.

 

Groen onderzocht ouderen, voor wie het lastiger is om spieren op peil te houden en opnieuw op te bouwen na een periode van ziekte of bedrust.

 

Eiwitten worden in het lichaam omgezet in aminozuren. De promovendus ontdekte dat ruim de helft van de aminozuren in het bloed komt, waarna een deel spierweefsel wordt. Omdat dit proces bij ouderen overdag te langzaam gaat, bekeek Groen of er 's nachts winst te behalen valt.

 

Groen diende bij een aantal ouderen 's nachts 40 gram eiwit toe via een sonde. Hierdoor kwamen er meer aminozuren in het bloed en ging de aanmaak van spieren sneller.

De nachtelijke spieropbouw kan verder worden gestimuleerd door zogeheten neuromusculaire elektrostimulatie. Hierbij worden spiersamentrekkingen opgewekt door elektrische schokjes.

 

Behalve elektrostimulatie en 's nachts eiwit toedienen kan het ook helpen om kort voor het slapen eiwitten in te nemen. "Het op peil houden van spiermassa en -kracht is voor ouderen belangrijk, maar soms lastig. We hebben nu een relatief eenvoudige methode die daarbij kan helpen." (bron: www.nu.nl)

 

Naast de inname van voldoende eiwitten blijft krachttraining een effectieve manier om spierweefsel op te bouwen en te onderhouden. Wilt u advies? Wij helpen u graag.