Dure loopschoenen niet altijd beter dan goedkope

29-11-2016

Dure high-tech loopschoenen zijn niet altijd de beste keuze. Integendeel, ze zouden net meer blessures veroorzaken dan goedkopere varianten met minder schokdempende kussentjes. Dat suggereert een onderzoek aan de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië, verschenen in het vakblad Medicine & Science in Sport & Exercise.

 

Een team wetenschappers onder leiding van dokter Hannah Rice heeft ontdekt dat sportschoenen met minder beschermende kussentjes de kans op blessures verkleinen. Ze moedigen lopers als het ware aan om neer te komen op de bal van hun voet in plaats van op hun hielen. Dat voorkomt extra druk op het lichaam. Als je hielen optimaal zijn beschermd, krijg je tijdens het sporten een hoge ‘loading rate’. Daarmee wordt de kracht waarmee je neerkomt bedoeld. Hoe hoger die is, hoe groter de kans op pijn. Meer nog: op de bal van je voet kom je zachter neer. Land je op je hielen, dan maak je na elke stap een abrupte, verticale landing.

 

“Zoveel mensen lopen om het risico op chronische ziekten te beperken, maar jaarlijks raakt ongeveer driekwart van de lopers geblesseerd. Hoewel loopschoenen makkelijk aanpasbaar zijn, laten veel lopers zich misleiden als ze nieuwe sportschoenen kopen. Ons onderzoek toont aan dat traditionele schoenen en landen op de bal van je voet de kansen op blessures verkleint”, zegt hoofdonderzoekster Hannah Rice.

 

Lopen met schoenen waarin helemaal geen schokdempende kussentjes zijn verwerkt is ook geen goed idee. “Dan zit je ook met een hoog risico op blessures. Deze modellen beschikken niet over de basisbescherming die een traditionele schoen wel biedt”, voegt ze er nog aan toe. De conclusie: als je nieuwe loopschoenen nodig hebt, dan zijn de duurste noch de goedkoopste de beste keuze. Ga liever voor de gulden middenweg. “Kies zorgvuldig en laat je eventueel begeleiden door een gespecialiseerde verkoper”, geeft Rice nog mee. (bron: www.destandaard.be)