Zet uw botten en spieren in het zonnetje

01-11-2016

In de herfst en winter is het krijgen van voldoende zonlicht lastiger vanwege de korter dagen. Uw spieren en botten hebben het wel hard nodig.

 

Vitamine D, bekend als de 'zonvitamine', wordt door het lichaam gemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine D komt ook voor in sommige vissoorten, levertraan, melk en graanproducten.

 

Vitamine D speelt een essentiële rol bij sterke botten. Het helpt het lichaam om het calcium vanuit de voeding te gebruiken. Dat calcium is belangrijk bij de botopbouw en spierkracht. Zonder calcium wordt bot minder sterk en kunnen vergroeiingen optreden. Traditioneel wordt een tekort aan vitamine D in relatie gebracht met botontkalking (officieel: osteoporose) en spierzwakte.

 

Daarnaast ontstaat toenemend bewijs dat vitamine D belangrijk is bij de bescherming van verschillende gezondheidsproblemen zoals Diabetes (I en II), hoge bloeddruk, MS en sommige vormen van kanker.

 

Voorkom een tekort aan vitamine D. Het is gemakkelijk. 20 minuten zonlicht per dag is al voldoende. Ga bijvoorbeeld een blokje om tijdens de lunch, zonder muts en handschoenen. Laat u ook goed adviseren over voeding(ssupplementen).