Waarom verlies je kraakbeen als je niet beweegt?

18-08-2016

Als je niet beweegt verdwijnt het kraakbeen in je gewrichten. Lange tijd wist men niet hoe dat kwam.

 

Onlangs toonden onderzoekers van het Radboudumc aan dat het groei-eiwit Transforming Growth Factor beta (TGF-beta) hierin een zeer belangrijke factor is.

 

In kraakbeen zit inactief TGF-beta opgeslagen. Iedere belasting van het kraakbeen activeert steeds kort een beetje van dit groei-eiwit. Dit stimuleert de kraakbeencellen en zorgt ervoor dat ze gezond blijven. Kraakbeencellen met te weinig TGF-beta breken hun eigen kraakbeen af. Dit proces beschadigt het gewricht.

 

Het TGF-beta blijft zijn werking houden zolang het gewricht voldoende belast wordt. Belasting stimuleert de aanmaak van meer TGF-beta dat vervolgens wordt opgeslagen in de buurt van de kraakbeencellen voor toekomstig gebruik. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kraakbeencellen gevoeliger worden voor dit groei-eiwit.

 

De onderzoekers zagen dat bij veroudering het TGF-beta systeem steeds minder goed werkt. Dit verklaart mogelijk waarom veel mensen artrose krijgen op latere leeftijd. Onderzoeker Peter van der Kraan: “Deze bevinding toont aan hoe belasting je kraakbeen gezond houdt en waarom het ook voor je kraakbeen belangrijk is om te blijven bewegen.”

 

Bron: Osteoarthritis & Cartilage, www.oarsijournal.com