Niet ziek worden op vakantie? Ga eerst even sporten!

28-06-2016

Prettige vakantie, zeiden de collega's toen je afscheid nam. Maar dat valt tegen: nog maar net van huis voel je overal pijntjes en kom je niet vooruit. Of erger: eenmaal op de camping of in het hotel slaat de griep toe.

 

Ook deze vakantieperiode zullen sommige vakantiegangers merken dat het lichaam het even niet aankan. Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets vergelijkt het verschijnsel met voetballers, die 90 minuten lang voluit gaan. "Pas na de wedstrijd voelen ze het ene na het andere pijntje." Hetzelfde gebeurt als je na een tijdje hard werken ineens in de vakantiemodus zit. Vaak in de vorm van extreme vermoeidheid. "Dat komt doordat onze hersenen maar een beperkt vermogen hebben om informatie te verwerken. Als je druk bent op je werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen. Maar als deze afleiding wegvalt, dringen alle signalen uit je lichaam door en voel je dat het niet goed gaat."

 

Als je in je vakantie zo ziek wordt dat je onder de wol belandt, is het volgens Vingerhoets waarschijnlijk een adrenalinekwestie. "Bij fysieke of mentale inspanning komt adrenaline vrij. Dat heb je nodig om tot goede prestaties te komen. Na langdurige hoge werkdruk blijft het lichaam ook adrenaline produceren als je vrij bent. Dat levert energie op die je niet nodig hebt en dat ontregelt het afweersysteem." De beste preventie is minder hard werken, maar lukt niet altijd. "Een oplossing kan zijn om als je niet vrij bent, bewuster te leven. Stel jezelf de vraag of het wel goed zit met de balans tussen werk en privé. Wees matig met koffie en alcohol."

 

Als je lichaam meer adrenaline aanmaakt dan je nodig hebt, kan lichamelijke inspanning volgens Vingerhoets goed helpen. "Vlak voor de vakantie of aan het begin van het weekend even sporten, voorkomt dat je met te veel adrenaline aan je vrije tijd begint.”

 

Bron: www.nos.nl