Bekkenklachten? Naar de bekkenfysiotherapeut!

27-06-2016

Als uw bekkenbodemspieren niet goed functioneren kunt u problemen krijgen bij het plassen, ontlasten of vrijen. In deze gevallen kan bekkenfysiotherapeut Annemarie Buijs-Rozendaal u vaak helpen. Maar wat weet u eigenlijk over bekkenfysiotherapie? De meeste mensen kennen deze specialisatie binnen de fysiotherapie niet, terwijl velen erbij gebaat zouden zijn. Hieronder een paar feiten en fabels op een rij. 

 

“Alleen pas bevallen vrouwen hebben het nodig”

Slechts 5-10% van de bekkenpatiënten valt in deze categorie! De bekkenfysiotherapeut behandelt mannen en vrouwen van iedere leeftijd met de meest uiteenlopende klachten. Denk bijvoorbeeld aan incontinentie, problemen met plassen, constipatie, pijn in de onderbuik, rugklachten, bekkenpijn, moeite met geslachtsgemeenschap, pijn in het staartbeen of in de geslachtsdelen.

 

“Iemand die moeite heeft met urine ophouden moet vooral oefeningen doen”

Bepaalde oefeningen kunnen de bekkenbodemspieren inderdaad versterken. Bekkenbodemklachten worden echter niet alleen veroorzaakt door spierzwakte. Alle betrokken spieren moeten sterk zijn, maar ook flexibel. Ze moeten aan- en ontspannen op het juiste moment. Ook een strakke, geïrriteerde bekkenbodem kan verantwoordelijk zijn voor klachten. Bekkenfysiotherapie is daarom maatwerk.

 

“Bekkenfysiotherapie vlak voor en/of na een operatie is zinloos”

Ook niet waar. Artsen en chirurgen werken juist met fysiotherapeuten samen voor een optimaal herstel. Uit onderzoek is gebleken dat fysiotherapie voor en na de operatie het resultaat zowel verbetert als een toekomstige ingreep kan voorkomen.

 

“Leefgewoonten hebben geen invloed op bekkenklachten”

Het lijkt een inkoppertje, maar toch wordt dit vaak aangenomen. Men denkt al snel dat nieuwe klachten, zoals moeite met ophouden van urine, niet kunnen zijn ontstaan door oude gewoontes. Dit is helaas niet waar. Een bepaalde leefstijl kan wel degelijk nieuwe symptomen veroorzaken of verergeren. Daarom is het belangrijk dat u de bekkenfysiotherapeut goed informeert over uw leefstijl.

 

Heeft u bekkenklachten of twijfelt u? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!