Zo herkent u de symptomen van een beroerte

23-05-2016

Veel mensen die een beroerte hebben gehad, gaan pas uren later naar een ziekenhuis omdat de signalen niet herkend worden. Hoe herkent u die wel? Wat is een beroerte precies?

 

Door een verstopping of scheur in het bloedvat werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer. Daardoor krijgen de hersenen geen zuurstof. Zowel een TIA, herseninfarct als hersenbloeding worden onder een beroerte geschaard.

 

Er zijn drie belangrijke symptomen:- Een mondhoek kan plotseling scheef trekken- Iemand komt ineens moeilijk uit zijn of haar woorden of spreekt ineens wartaal- Iemand heeft plotseling een lamme arm

 

Andere signalen van een beroerte zijn bijvoorbeeld dubbel- of wazig zien, duizeligheid, een verlamd been of - bij een hersenbloeding - plotseling erge hoofdpijn.

 

Slachtoffers komen gemiddeld pas na zeven uur in het ziekenhuis. En dat moet veel eerder worden, aldus de hartstichting. "Met name bij een herseninfarct is het cruciaal om binnen 4,5 uur met de behandeling te beginnen." Hoe eerder een patiënt behandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade.

 

Dagelijks worden 125 mensen getroffen door een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Een op de vijf personen overleeft een beroerte niet. "Dat zijn jaarlijks meer dan 9000 mensen'', aldus de Hartstichting. (BRON: www.rtlnieuws.nl)

 

Wist u dat de fysiotherapeut helpt bij de revalidatie na een beroerte? Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft.