Beweeg meer, slik minder pijnstillers

12-04-2016

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven. Paracetamol en NSAID’s zoals bijvoorbeeld ibuprofen en diclofenac blijken weinig effectief. Het is beter om te blijven bewegen, want dat heeft minder nadelen. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in haar proefschrift dat zij op woensdag 9 maart heeft verdedigd.

 

Weinig effect
Uit het onderzoek van Enthoven naar het effect van pijnstilllers bij rugpijn blijkt dat het de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten met chronische lage rugklachten vrijwel niet wegneemt. Om precies te zijn 3.3 punten op een schaal van 100 als het om pijn gaat. Verder zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo.” Juist omdat pijnstillers weinig effect hebben, is het raadzaam om goed af te wegen of ze echt nodig zijn. 

 

Meer bewegen
Enthoven: “Belangrijker is om te blijven bewegen bij rugpijn, want ondanks dat dit lastig kan zijn, heeft het minder nadelen. Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat.”


Bron: Erasmus MC