Tablet-nek... App-bochel?! Geen Paniek!

31-03-2016

Misschien zag u het wel passeren in het journaal. Steeds meer kinderen zouden serieuze nekklachten ontwikkelen door het overmatig gebruik van een tablet, smartphone of Nintendo DS. 

 

Er werd zelfs door een collega fysiotherapeut gesuggereerd dat de houding waarin de jeugd games speelt en video’s kijkt zorgt voor slijtage en vergroeiingen. Paniek! Maar is dit wel terecht?

 

Het lijkt wat overdreven. Er is in ieder geval geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Natuurlijk is het verstandig om te letten op de houding van uw kinderen. Langdurig in dezelfde houding zitten leidt soms wel tot pijnlijke spieren. Echter deze houdingen horen ook bij bepaalde leeftijdsfasen en kunnen, als er voldoende afwisseling is met beweging, geen blijvende schade aanrichten.

 

Ons advies: laat u niet bang maken door berichtgeving over de app-duim, Gameboy-bochel, tablet-nek en instagram-vinger. Hoe vaak hoort u tegenwoordig nog over de muis-arm? Dergelijke klachten ontstaan namelijk niet zo zeer door een slechte houding, maar door een gebrek aan afwisseling en beweging. Dat is veel belangrijker dan een optimale lichaamshouding.

 

Heeft u hier vragen over? Bel ons gerust!