Advies over fysiotherapie in basispakket

29-03-2016

Zorginstituut Nederland gaat op verzoek van minister Schippers van VWS opnieuw kijken naar de vergoeding van fysiotherapie in de basisverzekering. Er zijn signalen dat de manier waarop fysiotherapie in de wet is opgenomen leidt tot problemen in de toegankelijkheid van deze zorg. In plaats van de niet-vergoede fysiotherapie worden dan duurdere, operatieve behandelingen toegepast die wél worden vergoed uit de basisverzekering.

 


Eerste 20 behandelingen niet vergoed

 

Op dit moment zitten de eerste 20 behandelingen fysiotherapie voor verzekerden vanaf 18 jaar niet in het basispakket. Bij een beperkt aantal chronische aandoeningen is vergoeding vanaf 21 behandelingen wel mogelijk. Zorginstituut Nederland verwacht in het najaar te komen met het integrale advies over fysiotherapie in de basisverzekering.

 

Fysiotherapie bij ‘etalagebenen’ effectief

 

Voor één van deze aandoeningen bevestigde het Zorginstituut onlangs deze problematiek: in het rapport ‘Gesuperviseerde oefentherapie bij claudicatio intermittens’ stelde het Zorginstituut vast dat oefentherapie onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut een effectieve behandeling is en dat volledige opname in het basispakket kan leiden tot een besparing van 21,5 miljoen euro. Claudicatio intermittens, ook wel ‘etalagebenen’ genoemd, is een aandoening waarbij pijn in de benen ontstaat als gevolg van aderverkalking.

 

Bron: Fysio-Forum