De impact van bukken op uw tussenwervelschijf

25-03-2016

Misschien weet u het niet, maar bukken heeft een enorme impact op uw tussenwervelschijf.

 

Druk

In het bijgaande plaatje ziet u druk op de tussenwervelschijf in verschillende houdingen vergeleken met rechtop staan. U ziet de enorme druktoename. Bij een slechtere tussenwervelschijf kan die druk teveel zijn. Juist ‘gewoon’ bukken met schijnbaar geen gewicht is een belangrijke oorzaak van de hernia. Bij een normale tussenwervelschijf is die druk hoog, maar zal bukken niet direct leiden tot verdere problemen.

 

Slechte tussenwervelschijf?

Hoe weet je nu of je een slechte tussenwervelschijf hebt? Dat antwoord is het best te geven na bijvoorbeeld een MRI onderzoek. U kunt natuurlijk zelf wel bepaalde signalen herkennen. Schiet het vaak in je rug, heb je nogal eens last van tintelingen in je benen dan kan dat duiden op een slechtere functie van de tussenwervelschijf. Overigens kan het natuurlijk talloze andere oorzaken hebben.

 

Zelf herstellend vermogen

Het goede nieuws is dat het lichaam een fantastisch zelf herstellend vermogen heeft. Een matige tussenwervelschijf kan ook weer herstellen, maar dan moet u niet dagelijks forceren door de druk te hoog te leggen.

 

Klachten? We staan voor u klaar!

Bent u bekend met rugklachten, tintelingen in uw been en/of heeft u regelmatig spit? Zoekt u ondersteuning bij het herstel van rugproblemen dan staan we natuurlijk graag voor u klaar.