Skiduim is meest voorkomende wintersportblessure

29-02-2016

Het wintersportseizoen is weer bijna ten einde. De meeste wintersporters zijn weer veilig en blessurevrij thuisgekomen. Niet iedereen is zo gelukkig. Maar liefst 61.000 Nederlanders lopen jaarlijks een wintersportblessure op.

 

De meest voorkomende blessures zijn gescheurde of verrekte kniebanden, beenbreuken, schouderblessures en enkelbandletsel. Maar met stip op 1 staat de skiduim met ongeveer 10% van alle skiblessures.

 

Grote gevolgen

Een skiduim kan ontstaan na een val met skistokken. Er is een gewrichtsband (MCP-I) verrekt of gescheurd doordat de duim met kracht naar buiten klapt. Een blessure aan een dergelijk klein gewricht lijkt in vergelijking met knie- of enkelblessures niet zo beperkend. Niets is minder waar. Een skiduim heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Alleen al een potje open draaien of de voordeur openen met een sleutel worden een moeilijke of zelfs onmogelijke opgave.

 

Pijnlijk en instabiel

U herkent de skiduim aan pijn aan de binnenkant van uw duim. Druk uitoefenen op dit gebied is pijnlijk. Soms treedt er zwelling op. De duim voelt instabiel aan. Wanneer de band volledig is afgescheurd kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen. Soms is een operatie noodzakelijk, bijvoorbeeld om de band te herstellen of als er losse botfragmenten zijn. Doorgaans is een aantal weken spalken voldoende. De fysiotherapeut leert u daarna oefeningen aan om weer kracht op te bouwen.

 

Terug van wintersport en duimklachten (of andere klachten)? Wacht niet af en bel uw fysiotherapeut voor een afspraak.