Het verschil tussen osteoporose of artrose

18-01-2016

Artrose en osteoporose wordt regelmatig door elkaar gehaald. Onterecht. Het is wel heel wat anders. Een korte uitleg.


Artrose
Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Kraakbeen vindt je aan de uiteinden van de botten op de gewrichten en zorgen voor een vloeiend en soepel verloop van de dagelijkse bewegingen. Bij artrose levert kraakbeen in aan kwaliteit. Dat is een langzaam proces. De gevolgen van artrose kunnen zijn: pijn, startstijfheid, zwelling van het gewricht en functieverlies. 

 

Behandeling
Een essentieel onderdeel in de behandeling van artrose is bewegen. Niet hard sporten, maar goede en verantwoorde bewegingen van uw gewrichten. Dat lijkt vreemd omdat sommige bewegingen mogelijk pijnlijk zijn. Ondanks deze pijn zorgt bewegen aantoonbaar voor een zo goed mogelijke kwaliteit van het kraakbeen. Nogmaals u moet niet overbelasten, maar zeker niet stil zitten.
 

Osteoporose
Osteoporose of in de volksmond botontkalking ontstaat meestal door een combinatie van snelle afbraak en vertraagde opbouw van bot. Inmiddels hebben 800.000 mensen van 50 jaar of ouder osteoporose en dat aantal neemt toe. Osteoporose komt bij 1 op de 3 vrouwen voor en bij 1 op de 7 mannen voorkomen. Er spelen vele factoren een rol bij het ontstaan van osteoporose. Het is een ingewikkeld samenspel van voeding, hormonen en beweging. Ook erfelijkheid speelt daarbij een rol. De symptomen van osteoporose kunnen zijn: pijn, spontane botbreuken en bewegingsbeperkingen. 
 

Zwaartekracht
Om stevige botten te behouden, is bewegen met zwaartekracht essentieel. De druk op botten zorgt ervoor dat ze sterker blijven. Dus liever wandelen in plaats van zwemmen. De laatste wetenschappelijke onderzoeken tonen grote voordelen van krachttraining aan.
 

Er is veel bewijs dat bewegen het beste medicijn is tegen gewrichts- en botproblemen. Regelmatig en verantwoord bewegen is daarbij wel van belang. 


Vraag ons gerust wat voor uw situatie de beste beweegoplossing is.